Stezka Valaška mezi korunami stromů na pustevnách

10. 1. 2023

Stezka Valaška vznikala celých 1 945 dní. Byla vyrobena z dřevěných profilů, jejichž společná délka činí 15 935 m a její sestavení bylo použito 21 000 kusů vrutů, šroubů a jiných spojů.

Tyto všechny komponenty daly, vzniknou stezce, která se tyčí 15 m do výšky a její délka čítá 610 metrů, přičemž lesní úsek po věž je dlouhý 390 metrů a zbytek tvoří chodník kaskádovitou věž. Nejvyšší patro věže se nachází ve výšce 1 099 metrů nad mořem, a když počasí přeje, uvidíte z ní Jeseníky nebo Velkou Fatru. Stezka korunami stromů je doplněna skleněnou vyhlídkovou plošinou a 150 metrů dlouhým zavěšeným „himálajským“ chodníkem, který je unikátní svých technickým provedením a je jediný v České republice. Tento chodník má v návštěvníkovi evokovat pocit, že se vznáší nebo že stojí ve vzduchoprázdnu, zatímco se kochá hřebeny Beskyd.

Fotopoint na skleněné vyhlídce

Skleněná vyhlídka je ještě o trochu více zajímavá, díky fotopointu, ze kterého si můžete odnést jedinečnou fotku s krásnými panoramaty a vašimi nejbližšími, kteří cestu na vrchol absolvovali s vámi.

A jestli se obáváte, že vylezete nahoru a najednou zjistíte, že je ošklivý počasí a vy z výhledů nebudete mít nic. Nebojte se i na to se dá připravit. Tento faktor je ošetřen pomocí webové kamery, která snímá, jak na na Stezce vypadá. Máte tak jistotu, že nakonec nebudete zklamaní.

Zajímavosti - chodník slávy, trampolína a lanová kladka

Další zajímavostí, kterou se Stezka Valašska může pyšnit, je chodník slávy, kde své ruce a nohy otiskávají významní rodáci Moravskoslezského a Zlínského kraje. Každý rok přibývají nové a nové otisky do betonových tabulí.

Koho tam najdete? Své ruce a nohy zde obtiskli například: Richard Konkolski, Karel Loprais, Helena Zeťová, Milan Baroš, Richard Krajčo.

A na co dalšího se podle provozovatelů stezky můžete těšit? Další plány zahrnují vybudovat ještě dvojitý zip line – lanovou kladku a nejvýše položené trampolínové hřiště v Česku.

Stezka se nachází u horní stanice lanové dráhy na Pustevnách a je otevřena celoročně. Otevírací doba se samozřejmě během ročních období liší a je třeba sledovat oficiální stránky stezky.

Vstupné je možné zakoupit na místě nebo předem online.

Pro dospělého vstupné činí 290 Kč na místě a 270 Kč online.

Pro děti od 4 – 14 let a ZTP je vstupné za 200 Kč na místě a 190 Kč online.

V nabídce je samozřejmě i rodinné vstupné, nebo vstupné pro větší skupiny o 15 a více lidech, tak jako zvýhodněné vstupné pro školy.

A jak se na stezku dostanete z naší chaty?

Stezka Valašska je od nás vzdálená 9 km autem, ale nedojedete až na vrchol.

Na Stezku se dostanete i pěšky. Trasa je dlouhá 6,7 km a budete sledovat buď GPS, samozřejmě anebo pro nadšené turisty se tu protíná červená, zelená a modrá turistická stezka.

Na stezku se dostanete i pomocí autobusového spojení a to konkrétně autobusem číslo 662, kterým pojedete přibližně 20 minut, ale na vrchol vás pak bude čekat ještě 21 minut chůze.

Foto: kudyznudy.cz

Chata pustevny

756 56, PROSTŘEDNÍ BEČVA 522

Chata-SPaZIO

756 56, PROSTŘEDNÍ BEČVA 045

Kontakt

TEL: +420 731 628 737
E-MAIL: chatapustevny@gmail.com
Vítěz pořadu TV JOJ
© 2024 Copyright - Chata Pustevny
Kudyznudy.cz