Ledové sochy na Pustevnách

10. 1. 2023

Beskydy nejsou místem, které by si muselo stěžovat na nedostatek sněhu a ledu, proto se na Pustevnách už po 23. objeví ledové a sněhové sochy, které je budou zdobit od 14. 1. - 5. 2. 2023.

Čím nás překvapí sochaři v letošním roce?

Letošní rok se ponese v duchu druhohor s názvem „Návrat dinosaurů do Beskyd.“ Jak už číslo 23 napovídá výstava ledových soch je na Pustevnách oblíbenou kulturní akcí, kterou si sem každoročně přijdou užít nejen zkušení sochaři a umělci, ale také návštěvníci z různých koutů republiky a zahraničí.

Ledové sochy v roce 2022

V roce 2022 sochaři návštěvníkům ledové galerie nabídly hned dva tematické okruhy. Jedním z nich byly sochy inspirované zvěrokruhem a druhým okruhem byl vesmír. Nechyběl zde například raketoplán, sonda, kosmonauti, slavný pes Lajka nebo mimozemšťané.

Foto: impuls.cz

Ledové sochy v roce 2021

Naproti tomu rok 2021 byl velice ztížen pandemií a dokonce se koketovalo s otázkou, zda 21. ročník vůbec pořádat. Nakonec se sochaři uvolili k variantě vysekávat svá umělecká díla za ztížených podmínek v mrazu a větru, jelikož odpadla možnost, díky restrikcím, být ve vyhřívaných stanech, které by je chránily. Vůle zvítězila a návštěvníci se tak mohli kochat sochami na téma cirkus, kde se objevily sochy obřího slona, kouzelníka, krotitelky divé zvěře nebo sněhových velbloudů. Součástí výstavy byla i ledová lavička s fotokoutkem a třešničkou na dortu byla obrovská stěna ze sněhu, do níž umělci vyřezali další cirkusové motivy.

Foto: ogarek.cz

Sjedou se zde, jako každý předešlý rok, přední a profesionální sochaři z Česka, Slovenska a Polska, kteří budou svá umělecká díla tvořit přímo na horách. Návštěvníci tak budou mít možnost přihlížet, jak z ledového masivu vzniká něco jedinečného.

Ledové a sněhové sochy budou vznikat během prvních dvou víkendů a celkem bude zpracováno 40 tun ledu. Šmrnc celé události dodá i barevné podsvícení. Můžete sem přijít bez obav, že by sochy během teplejších dnů roztály a na vás už tak nezbylo nic ke koukání. Sochy jsou umístěny ve stany, který je zchlazován, tak aby zde sochy vydržely.

Cesta lanovkou

Nejlepší možnou cestou k sochám je lanovka z obce Trojanovice, protože s jízdenkou z lanovky máte vstup na sochy zdarma.

Cena a otvírací doba

Vstupné v letošním roce oproti loňskému roku sice trochu podražilo, ale za ten jedinečný zážitek to rozhodně stojí. V roce 2023 vstupné činí 100 korun, pro děti do 10 let je vstupné zdarma. S průkazem ZTP/P je vstup za 50 korun.

Na sochy se můžete přijít podívat každý den mezi 9:00 - 16:30 h.

Pokud by vám ledová galerie nestačila, můžete svou návštěvu spojit se 4 km dlouhou, ale nenáročnou procházkou po modré turistické značce na Radhošť, kdy si v půli cesty si můžete vyfotit sochu boha Radegasta.

Foto: www.pustevny.cz , www.kamsdetmi.com, www.kudyznudy.cz

Chata pustevny

756 56, PROSTŘEDNÍ BEČVA 522

Chata-SPaZIO

756 56, PROSTŘEDNÍ BEČVA 045

Kontakt

TEL: +420 731 628 737
E-MAIL: chatapustevny@gmail.com
Vítěz pořadu TV JOJ
© 2024 Copyright - Chata Pustevny
Kudyznudy.cz